Antioksidanter i Hudpleie – Hvordan Virker De Og Hvilke Bør Man Velge?

De fleste har hørt om antioksidanter. Det er lurt å ha antioksidanter både i kosten og i hudpleieprodukter. Men hva er det egentlig? Og hva gjør de for huden vår?

 

Antioksidanter er et fellesnavn på et flertall ulike stoffer, der noen er vitaminer, noen er mineraler og andre er fargestoff i bær, frukt og grønnsaker. Antioksidanter er viktige for huden for å beskytte den mot frie radikaler, som påskynder nedbrytingen av celler, og dermed forårsaker hudaldring. Frie radikaler er molekyler som dannes i kroppen som en respons på giftstoff i miljøet, som for eksempel sigarettrøyk eller soleksponering. Stress og hard fysisk aktivitet kan også øke frisettingen av frie radikaler.

Frie radikal-molekyler mangler et eller flere elektroner og "angriper" derfor andre komplette molekyler for å stjele deres elektroner. Dette er det som kalles oksideringsprosessen. Akkurat det samme skjer når et eple blir brunt – det oksiderer. Dette kan man motvirke ved å presse sitronsaft, rik på antioksidanter, over.

Eple oksiderer

Frie radikaler har en tendens til å samles i cellemembranen, noe som etter hvert vil forårsake at cellen bryter sammen eller blir større, noe som som skaper hudaldring.

Frie radikaler skaper blant annet tørrere hud gjennom økt fuktighetstap, inflammasjon og økt sensitivitet, mindre elastisitet noe som leder til rynker og pigmenteringer.

 

Antioksidanter er Heltene

Heldigvis finnes det en "motgift" for disse frie radikalene – nemlig antioksidanter. De nøytraliserer den skadelige effekten, og beskytter dermed cellene våre.

Antioksidanter forhindrer at oksidasjonsprosessen skjer ved å donere egne elektroner til de molekylene som mangler. På denne måten avbryter antioksidantene kjedereaksjonen skapt av frie radikaler, og forhindrer også at cellene forstyrres.

Dette innebærer at vi kan beskytte huden og hudcellene fra frie radikaler ved å tilføre antioksidanter gjennom for eksempel hudpleie.

 

Eksempler på Antioksidanter Til å Bruke På Huden Er:

 • C-VITAMIN: Forbedrer kollagenet og reduserer hyperpigmenteringer. Kalles også askorbinsyre. Vitamin C er en stjerne blant antioksidantene. I tillegg til å beskytte mot frie radikaler, er den kjent som et naturlig blekemiddel for en jevn hudtone og som en bidragsyter til å stimulere kollagenproduksjonen. Kombinerer du den med vitamin E blir den ekstra effektiv. Det kan være verdt å merke seg at C-vitamin kan være et nokså ustabilt molekyl og at det kan derfor miste effekten sin raskt, så se etter produkter som ivaretar dette.
 • E-VITAMIN: Opprettholder fukt og beskytter mot solskader. Vitamin E blir kanskje ofte glemt som antioksidant i et hudpleieprogram, men denne vitaminen bidrar til å reparere (f.eks. ved solskader) og beskytte cellene. I tillegg bidrar den til å roe ned huden gjennom å være antiinflammatorisk og til å gjøre huden myk.
 • ACAI: Superbær rikt på næringsstoff og vitaminer.
 • COFFEEBERRY: Effektivt mot rynker og minsker ujevnheter i hudtonen.
 • DRUEKJERNE-EKSTRAKT: Bidrar til å bevare fukten i huden.
 • GRANATEPLE: Rik på antioksidanter og støtter immunforsvaret.
 • KOENZYM Q10: (Ubiquinon) er en fettløselig antioksidant som finnes i alle menneskelige celler og som er avgjørende for den cellulære energiproduksjonen. Når vi eldes og under påvirkning av eksterne stressfaktorer, reduseres tilstedeværelsen av koenzym Q10 i kroppen vår, og gjør oss mer utsatt for rynker og foto-aldring. Forskning har vist at lokal påføring av denne antioksidanten bidrar til å bekjempe skade fra frie radikaler og til å holde hudcellene sunne. Q10 absorberes dessuten lett av huden og bidrar til å forbedre elastisitet og tekstur.
 • GRØNN TE: Rik på polyfenoler. Hjelper til med å beskytte mot solskader og har antiinflammatorisk effekt.
 • EKSTRAKT AV HVIT TE: Hjelper til med å styrke og beskytte huden.
 • HAVTORN: Rik på C- og E-vitamin.
 • POLYFENOLER: Kalles verdens sterkeste antioksidant, motvirker oksidativt stress og har anti-inflammatorisk effekt.
 • RESVERATROL: Plantepolyfenol. Resveratrol er en mindre kjent men likevel kraftig antioksidant som bl.a. stammer fra druer, rødvin og noen bær. Resveratrol er antimikrobiell og har vist seg å ha anti-age egenskaper, i tillegg til at den bidrar til å styrke hudens naturlige forsvarssystem.
 • NIACINAMID: (Vitamin B3) Vitamin B3 er en meget god kandidat til å forsterke hudens egen barriere. Dette er en betennelsesdempende antioksidant som også øker ytelsen til andre antioksidanter. Studier viser også at den bidrar til å bevare hudens egen fuktighet og til å glatte ut fine linjer og dempe pigmentering.
 • RETINOL: (A vitaminsyre) Vitamin A retinol er en av de mest potente antioksidantene. Her finner vi mye dokumentasjon på dens effekt i forhold til å stimulere kollagenproduksjonen og å bekjempe skader fra frie radikaler. Vitamin A (retinol) bidrar også til å fremskynde cellefornyelsen, og har derigjennom en innvirkning på synlige tegn til aldring. Den er også effektiv i behandling av uren hud, forbedrer tekstur og reduserer pigmentering.

 

Trenger du råd og veiledning til valg av produkter med antioksidanter for akkurat din hud kan du enkelt bestille en uforpliktende konsultasjon hos en av våre kosmetiske sykepleiere. Ta kontakt via chatten for å avtale en tid.

 

Hudpleieprodukter Med Antioksidanter:

Hudbutikk erfaringer
Antioksidanter

← Tidligere artikler Nyere artikler →Legg igjen en kommentar