Tips som beskytter huden utover dagen

Det er ekstremt viktig å beskytte huden nå som gradene øker og solen blir sterkere. De fleste sier de er flinke til å bruke solkrem, men hva vil det egentlig si å være "flink"? Selv om vi smører oss med faktor 50, er det mye annet som er viktig både i forkant og i etterkant av smøringen. Vi har samlet sammen de beste tipsene for å beskytte huden dagen lang. 

solkrem

Norge på føflekktoppen

Selv om det generelt er høy forekomst av malignt melanom (føflekkreft) i Skandinavia, er det kun Norge som har pallplass på verdensbasis og er det landet i Europa med flest dødsfall forårsaket av hudkreft. Dette er en pallplass vi ikke er spesielt stolte av.

I 2022 hadde Norge en økning på 20% på føflekkreft som vil si at det var 3000 som ble rammet. Årsaken til dette er at nordmenn er glad i å være ute i solen, uten at man er tilstrekkelig beskyttet. Vi blir solbrente og dette er med på å skade hudcellene, som på sikt kan føre til hudkreft. 

Bevar huden med solfaktor 

Overdreven soleksponering forårsaker pigmentforandring, tidlig aldring og i verste fall hudkreft. Derfor er det viktig å beskytte huden mot solens UV-stråler. Solkrem er bare et av flere beskyttelsestiltak du kan gjøre for å unngå å bli solbrent. Det er også anbefalt å ta en pause fra solen midt på dagen, samt dekke til utsatte områder med solhatt, briller og annet tøy. 

Antioksidant

Huden trenger et godt antioksidant serum som skal påføres under solkremen. Huden blir hele tiden utsatt for frie radikaler som kaster seg over DNA, collagen og elastin. Med et godt antioksidant vil det nøytralisere partiklene før de kommer frem til cellene og skader dem. 

Med en høy solfaktor vil fremdeles ikke huden være 100% beskyttet. Har du derimot et godt antioksidant vil det være med å beskytte huden, samtidig som det virker forbyggende mot rynker, pigmentering, urenheter, løs hud og hudkreft.  
ZO Daily Power Defense

ZO Skin Health Daily Power Defense

Obagi Professional C Serum

Obagi Professional C Serum

 

Finn ditt favoritt antioksidant HER

Ikke vent med å smøre deg


Har du planer om å ligge ute i solen er det vanlig for de fleste å ta med solkremen og smøre oss når vi allerede er på stranden. Hvorfor skal du vente? Huden er allerede blitt utsatt for sol på veien til dit du skal. Hvis du smører deg før du går ut av døra vil du sannsynligvis gjøre en mer grundig smørejobb, og huden din vil være beskyttet hele tiden. En fin rutine er å smøre seg rikelig minst 15 minutter før man skal ut av døra. Husk også alle områder som ører, hals osv. 

Vi har solkrem som passer alle, se vårt utvalg HER

Gjenta smøringen gjennom dagen


Det er mange som liker å si de er flinke med å smøre seg, men vet for eksempel ikke at man skal fornye og smøre seg på nytt etter 2 timer. Dette varierer selvfølgelig litt etter forholdene, men i de fleste tilfeller kan det være lurt å gjenta smøringen etter 2-3 timer. Påfør også et nytt lag dersom du har badet, svettet mye eller tatt deg mye i ansiktet. 

Flere smører seg på dagen og forsetter morgenrutinen sin med sminke. Jeg er selv ikke spesielt begeistret over å ta et tjukt lag med solkrem over sminken jeg la tidligere på dagen. Mine favoritter i tilfeller som det er ZO sin Sunscreen Powder Broad- Spectrum SPF 30 eller Colorescience Brush On Sunscreen SPF 30. Begge disse funker perfekt for å både fornøye solkremen og holde sminken fin utover dagen. Et annet produkt som også er en favoritt hos mange er COOLA Classic Face Sunscreen Mist SPF 50Denne sprayen etterlater ingen merker, har ingen farge og er perfekt til påføring over sminke, på farten eller ellers når du trenger å beskytte huden. 
ZO Sunscreen + Powder Broad-Spectrum SPF 30

ZO Skin Health Sunscreen + Powder Broad-Spectrum SPF 30

Colorescience Brush On Sunscreen Spf 30

Colorescience Brush On Sunscreen Spf 30

COOLA Classic Face Sunscreen Mist SPF 50

COOLA Classic Face Sunscreen Mist SPF 50

Ikke vær beskjeden med påføring


Visste du at de aller fleste som smører seg ikke tar nok produkt? Når man skal beskytte seg med solfaktor er det viktig at man bruker rikelig med produkt for en optimal beskyttelse. Vi anbefaler en håndfull solkrem til kroppen og en t-skje til ansiktet. 

Vær nøye når du smører deg, bruk nok produkt og smør grundig.

Bruk riktig faktor


Kreftforeningens anbefaling er å bruke minimum faktor 30. Har du lysere hud, er sensitiv eller går på legemidler som gjør deg mer lysfølsom, bør du bruke faktor 50 for optimal beskyttelse.

De fleste er bleke etter vinteren og da anbefales det høy faktor (SPF 50) tidlig i sommersesongen. Du kan bruke en lavere faktor (SPF 30) senere når huden har fått et godt grunnlag. Uansett hvilken faktor du bruker bør du alltid følge de generelle solrådene da selv ikke faktor 50 gir 100% beskyttelse. 
ta vare på huden i sommer med riktig solfaktor

Hvordan velge riktig solkrem

Det er viktig å finne en solkrem som både beskytter mot UVA og UVB stråler. UVA stråler er det som forårsaker aldring og øker risikoen for hudkreft, mens UVB stråler er det som gjør oss solbrent. 


Som med andre hudprodukter er det viktig å finne en solkrem som  passer din hud. Det vil si at dersom du har en fetere hud bør du se etter en oljefri solkrem som ikke tetter porer. Har du en mer sensitiv hud bør du se etter en solkrem som ikke inneholder parfyme og fargestoffer, og er spesielt egnet for sensitiv hud. 

Ta godt vare på huden i etterkant


Det er like viktig å ta vare på huden i etterkant av soling som i forkant. Aftersun er alfa omega etter en lang dag med soling både fordi det bevarer brunfargen og fordi det kjøler og lindrer huden. Aftersun anbefales å bruke direkte etter du er ferdig i solen, ikke vent til du kommer hjem. 

I tillegg til aftersun har kroppen godt av andre hudpleieprodukter. Vær flink med peeling og bruk bodylotion jevnlig. Peeling anbefales å bruke en gang i uken for å fjerne døde hudceller og rester av produkter som sitter igjen på huden. Med en god peeling får du også en jevnere og finere brunfarge. 
COOLA Radical Recovery Eco-Cert Organic After Sun Lotion

COOLA Radical Recovery Eco-Cert Organic After Sun Lotion

 

 

Antioksidanter COOLA Elixir Favoritt Hudpleie Hudpleierutine Kropp Solkrem Sommer ZO Skin Health

← Tidligere artikler Nyere artikler →Legg igjen en kommentar